Please enable JS

NOVINKY

Úspěšný závodní víkend Superior Teamu - SP Megève a Obr Drásal Holešov


2. červenec 2024 / Bike

Filip Adel dojel 23. ve druhém díle Světového poháru
Ve francouzském regionu Horní Savojsko, podhůří masivu Mont Blanc, se v sobotu jel 2. díl světového poháru v maratonu. Závod s obrovským převýšením ovládl kolumbijský vrchař Hector Leonardo Paez (Soudal Leecougan). Nejlepším Čechem závodu byl 10. Martin Stošek. Filip Adel (Superior Team) finišoval jako 23.

Na trase v délce 100 kilometrů jezdci museli zdolat přes 4 400 výškových metrů! Závod začínal výjezdem ze závodní vesnice v Megève výstupem na Col du Jaillet do Tête de Torraz – 16 km dlouhého horského průsmyku s převýšením 1 200 m. Už parametry závodu vzbuzovaly respekt a bylo jasné, že nebudou pro Filipa úplně jeho šálkem kávy, protože ten nepatří mezi ryzí vrchaře.

„Totální vrchařina, ale to se dalo čekat. Do závodu jsem šel vyloženě s respektem a tak jsem zvolil takový tempo, který jsem doufal, že dokážu vydržet. Po prvním kopci se to nadělilo, a když nepočítám hodinu závodu, kterou jsem jel s Lubomírem Petrušem, tak jsem to jel prakticky celý sám. To bylo náročný i na psychiku, trať jsem neměl projetou a jel jsem to všechno na oči, což mi ve sjezdech dělalo trochu problém. Značení trati nebylo stoprocentní, takže bylo důležitý zůstat soustředěný. Dny před závodem taky nebyly ideální, ve čtvrtek nám zrušili let, takže se musela řešit alternativa a nakonec jsme letěli místo do Ženevy do Turína, celý se to dost protáhlo. Do postele jsme šli v pátek kolem čtvrtý ráno a v sobotu se pro změnu tou dobou vstávalo. Nakonec jsem rád, že jsem to celkem důstojně objel na 23. místě a v celkovém pořadí SP držím 11. místo,“ řekl Filip Adel.

Výsledky SP Megève 100 km 2024:
1. Hector Leonardo Paez (COL, Soudal Leecougan) 5:07:18
2. Andreas Seewald (GER, Canyon Sidi) +1:38
3. Roberto Bou Martin (ESP, Klimatiza Toteemi Cabberti) +2:52
4. Fabian Rabensteiner (ITA, Wilier Vittoria) +4:47
5. Fabian Rabensteiner (ITA, Wilier Vittoria) +7:17
...
10. Martin Stošek (Canyon Sidi) +18:49
23. Filip Adel (Superior Team) +32:16

Obr Drásala ovládl Jobánek, již podeváté
Obr Drásal má za sebou jedenáct ročníků, svojí délkou 173 kilometrů a převýšením přes pět kilometrů zůstává jednou z největších výzev pro mnoho bikerů. Jednoznačným vládcem na této ultramaratonské trati je Jan Jobánek (Superior Team), který letos vyhrál již podeváté.

Krátce před pátou hodinou v příjemně chladném sobotním ránu plní holešovské náměstí 150 odvážlivců, kteří se již za pár minut vydají vstříc nejdelšímu bikemaratonu v Česku. O osm hodin později v ukrutném horku v holešovské zámecké zahradě je znám staronový vítěz OBR Drásala, Jan Jobánek. Jeho každoroční největší konkurent na této trati Michal Bubílek (Merida Bikeranch Team) letos zaostal o téměř 7 minut.

„Obr Drásal je pro mě každoročně jedním z vrcholů sezóny. Letos jsem nastupoval do závodu s velkým respektem. Už předem jsem tušil, že největší soupeř, kromě samotné trati, bude Michal Bubílek. To se taky potvrdilo. Vzpomínky na loňskou bolavou dvouhodinovou sólo jízdu do cíle se mi draly do hlavy, proto jsem si plánoval co nejvíce šetřit silami a případně rozhodnout až v jednom ze závěrečných kopců. Závod se nakonec vyvinul úplně jinak, a když jsem se zhruba v polovině trati ocitl sám na čele, rozhodl jsem se, že se to pokusím už udržet. Byly to potom hodně dlouhý 4 hodiny. V posledních stoupáních jsem si hrábnul úplně na dno, a protože jsem neznal odstup na Michala, snažil jsem se jet úplně naplno, přestože se mi už do nohou zakousávaly křeče,“ popisoval Honza vývoj závodu.

„Za vítězství na Obrovi jsem moc rád, a i když je to už poněkolikáté, tak pocit v cíli se neomrzí. Obdivuju všechny, kteří měli odvahu se do tohoto těžkého závodu pustit. Ti, kteří nemají tolik natrénováno, na trati Obra tráví víc jak 10 hodin a většinu závodu jedou v horku, který bylo letos docela extrémní. Velký dík patří i pořadatelům, kteří to v tom vedru neměli o nic jednodušší,“ pochválil Honza organizátory.

Výsledky OBR Drásal 175 km 2024:
1. JOBÁNEK Jan (Superior Team) 8:07:53
2. BUBÍLEK Michal (Merida Bikeranch Team) 8:14:44 +0:06:50
3. URUBA Jan (Tüv Süd Rusava Bike team) 8:42:44 +0:34:51
4. OVESNÝ Pavel (Snow and Bike Valašské Klobouky) 8:55:45 +0:47:51
5. KUČERA Tomáš (MONDRAKER Racing team) 9:08:13 +1:00:20

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY