Please enable JS

NOVINKY

Filip Adel si 8. místem na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě vylepšil své kariérní maximum


28. květen 2024 / Bike

Už podruhé do Nového Města na Moravě zamířili elitní světoví MTB maratonci. Po loňské úspěšné premiéře, novoměstským závodem celý ročník letošního Světového poháru odstartoval. Vítězství se v mužském závodě podařilo obhájit Fabianu Rabensteinerovi (ITA, Wilier Pirelli). Filip Adel (Superior Team) byl nejlepším Čechem v závodě, když dojel na 8. místě.


Na muže čekala trať v délce 123 km. Celkem do závodu odstartovalo 90 elitních mužů. Jejich dojezd byl naplánován přesně mezi závody XCO, před zaplněnými tribunami Vysočina Arény.

Novoměstská trať Světového poháru není o extrémech, ale spíše o rozmanitosti. Hravé singletracky se střídají s šotolinovými úseky, nechybí ani techničtější pasáže v okolí nejvyššího kopce Žďárských Vrchů – Devíti skal. Díky tomu, že trasa není výrazně selektivní, nabízí atraktivní závodění, kdy se o vítězi rozhoduje často až v koncovce závodu. Letos pořadatelé navíc pro maratonce připravili do závěru dojezd po trati XCO okruhu.

Na 30. kilometru se utvořila skupina čítající 24 jezdců a jejím členem byl i domácí Filip Adel, který měl trať dokonale najetou. Před sjezdy najížděl na čelo a díky jejich znalosti vždy získal drobný náskok, čímž eliminoval riziko defektu a také šetřil síly.

Ve dvou třetinách závodu, v nejdelším stoupání na trati, se začala skupina trhat a Filip Adel z čela vypadl. Na čele zůstala čtveřice, která si to v závěru rozdala o vítězství. Nejlépe koncovku zvládl loňský vítěz z NMNM Fabian Rabensteiner. Filip Adel se ještě pokoušel bojovat o poslední zbývající místo na pódiu, nicméně na technickém XCO okruhu mu došly síly. I tak jeho 8. místo patří k největším úspěchům jeho dosavadní kariéry.

„Jsem spokojený. Forma, kterou jsem měl poslední měsíc, nebyla ideální. Poslední týden jsem ale cítil, že by to mohlo být dobré. V závodě jsem si to hlídal, snažil jsem se do sjezdů jezdit na špici, šetřit síly. Pak už mi ale docházely ve stoupání na Devět skal síly a odešel jsem na výkon. Zkoušel jsem to ještě o 5. flek, ale už to nešlo. Myslel jsem i trošku výš, ale tohle bylo dnes maximum," zhodnotil svůj výkon Filip, který si tak o jednu příčku vylepšil pozici oproti předchozímu roku.

Foto: Jan Brychta, Jan Reiner

Výsledky Světový pohár NMNM 123 km 2024:
1. Fabian Rabensteiner (ITA, Wilier Pirelli) 4:39:45 hod.
2. Alex Miller (NAM) 4:39:52
3. Samuelle Porro (ITA, Wilier Pirelli) 4:39:53
4. Marc Stutzman (SUI, Canyon Sidi) 4:40:10
5. Simon Stiebjahn (GER, Singer Racing) 4:42:24
...
8. Filip Adel (Superior Team) 4:42:32
14. Martin Stošek (Canyon Sidi) 4:43:21
41. Milan Damek (Kilpi) 5:05:54
43. Vojtěch Neradil 5:08:57

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY