Please enable JS

NOVINKY

Filip Adel vítězem Rohálovské 50


30. duben 2024 / Bike

Tisková Zpráva

Filip Adel vítězem Rohálovské 50
Přes sedm stovek závodníků přilákala na start do Prusinovic letošní Rohálovská 50. Závod v letošním roce slavil 15. narozeniny a oslava to byla více než povedená. V ideálním jarním počasí prolétl 50kilometrovou trať nejrychleji Filip Adel (Superior Team), kterého na pódium doprovodil stříbrný Vojtěch Neradil (PSG Mechanix) a týmový kolega Jan Jobánek.

Trať Rohálovské 50ky nedisponuje kdovíjakým převýšením, ale díky vyváženému poměru širokých lesních a polních cest a hravých singletrailů je přesto velmi atraktivní. V lesích okolo Prusinovic navíc bylo po deštích z předchozích dní pořádně mokro, a tak nebyla nouze ani o technické blátivé úseky.

Již úvodní smyčka po startu, která zavedla závodníky na zaváděcí šestikilometrový okruh po polních a lesních cestách pořádně protřídila čelo závodu. Na špici se s Vojtěchem Neradilem, který diktoval od startu ostré tempo, dokázali udržet jen závodníci Superior Teamu Filip Adel a Jan Jobánek. Další kilometry ale napověděly o tom, že se o vítězi bude rozhodovat mezi Vojtou a Filipem, když Honza Jobánek ztratil ve stoupání kontakt se špicí.

„Byla to moje premiéra na Rohálovce a musím říct, že to byla super sobota. Kolem závodu panuje skvělá atmosféra, kterou závodník na maratonech moc nezažije. Trať byla rychlá, plná kratších výjezdů, které od prvních kilometrů nadělily startovní pole. Většinu závodu jsem absolvoval s domácím Vojtou Neradilem, který mi vítězství rozhodně nedal zadarmo. Tím, jak jsem trať neznal, tak nebylo úplně jednoduchý odhadnout tempo, který ve stoupáních zvolit. Vojta jel všechny kopce v podstatě v dorazu a já si kolikrát říkal, kdy už ten kopec konečně skončí. Společně jsme dojeli až do samotného závěru, který jsem si před startem projel, takže jsem věděl, kde by bylo dobrý nastoupit. Tam mi všechno vyšlo ideálně, takže z toho bylo vítězství,“ řekl po vítězném sprintu Filip.

„Žádná výhra není zadarmo, takže jsem rád, že se mi to v Prusinovicích povedlo. Pomalu už vyhlížím světový pohár v Novém Městě na Moravě, který bude patřit mezi vrcholy letošní sezóny. Veškerá příprava teď směřuje právě tam,“ nastínil své plány Filip.
„Rohálovská 50 patří k mým nejoblíbenějším závodům. V posledních letech sice vyhledávám závody delší, v horách a technicky náročnější, ale to co dělá Rohálovku jedinečnou, a co mě na ní baví, je její úžasná atmosféra. To, jak celé okolí závodem žije, jak lidi kolem trati fandí a jak se potom baví při doprovodným programu, za to by se nemusely stydět mnohem proslulejší a větší závody. Po startu jsem se snažil držet kluků na čele, ale tempo, který nastavil Vojta Neradil, bylo pro mě příliš. Zbytek závodu jsem se snažil držet konstantní tempo, abych si udržel náskok před dotírající velkou skupinou, což na větrných úsecích nebylo vůbec zadarmo a jsem rád, že se mi to podařilo,“ popsal průběh závodu Honza Jobánek.

Foto: Petr Tvaróg

Výsledky Rohálovská 50 2024:
1. ADEL Filip (Superior Team) 1:46:15
2. NERADIL Vojtěch (PSG Mechanix) 1:11:57 +0:02
3. JOBÁNEK Jan (Superior Team) 1:13:24 +2:06
4. MALÝ Matěj (CykloMira Wallachian Racing) 1:13:30 +2:13
5. BÁRTEK David (CykloMira Wallachian Racing) 1:13:30 +2:25

B2B LEVELSPORTKONCEPT
VSTUP PRO OBCHODNÍ PARTNERY